Könyvtár, egykori zsinagóga

Könyvtár, egykori zsinagóga

A Városi Könyvtár az elődjéül szolgáló egykori zsinagóga épületeként komoly érdeklődésre tarthat számot. A szigetvári zsidó hitközség 1821. évi hivatalos megalakulásával egyidejűleg emelte első zsinagógáját, amelyet 1857-ben egy nagyobb épülettel váltottak fel. Annak érdekében, hogy a 20. század elejére már mintegy ötszáz főt számláló közösség helyigényét biztosíthassák, a hitközség vezetése a zsinagóga bővítése mellett döntött. A pályakezdő tehetségnek bizalmat szavazva, az átalakítás terveinek kidolgozásával Pilch Andort (1877–1936) bízták meg, aki később számos jól ismert pécsi és baranyai középülettel igazolta hozzáértését.

7Az 1904 szeptemberében felavatott, homlokzati felületein a századforduló zsinagógaépítészetére oly jellemző keleties, historizáló romantikát idéző, hosszanti elrendezésű új templom, melynek előcsarnokát a női karzatokra vezető lépcsőházak fogták közre, az átépítést során 13,6 x 24,3 méter alapterületű és 10 méter magas lett. Az elhagyatott vidéki zsinagógák szomorú sorsában osztozva, a vészkorszakot követő években ez az épület is leromlott állapotba került. 1966-ban megtörtént a könyvtári hasznosítás céljából történő újabb átalakítás. Belső terét kétszintessé alakították, födémszerkezetét elbontották, homlokzatának eredeti részleteit pedig nyomtalanul eltüntették. Ezzel sajnos az egykori zsinagóga gyakorlatilag megsemmisült és szinte teljesen felismerhetetlenné vált.
Ma a Városi Könyvtár 50.000 kötetes állománynak ad helyet, illetve itt található a nagy múltú Szigetvári Várbaráti Kör helytörténeti gyűjteménye is, mely mindenki számára nyilvános és kutatható.

8

Digital StillCamera
Digital StillCamera

9