Kobzos Kiss Tamás Emlékest

Kobzos Kiss Tamásra emlékeztek a Zrínyi hét negyedik napján, a szigetvári várban található dzsámiban. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zenész és iskolaigazgató tavaly novemberben hunyt el 65 évesen. A megemlékezésre eljött lánya, Eszter és két unokája, Anna és Dorka is. Dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékbizottság elnöke köszöntő beszédében egyaránt emlékezett a barátra. Virágh László zenész pedig az együttzenélés közös örömét idézte fel. Az est házigazdája Csörsz Rumen István volt.

dsc_8642-copy

dsc_8653-copy

Kobzos Kiss Tamásnál hitelesebben senki sem tudta előadni a 16-17. századi zenei és irodalmi emlékeinket. Zenésztársai és barátai a szigetvári várban emlékeztek meg rá, azon a helyen, ahol ő maga is sokszor fellépett. Csörsz Rumen István olyan programot állított össze, amely átfogta az életmű egészét. „Tamás az az ember volt, aki hitelesen tudta visszaadni a 16–17. századi zenei világot. Ez a hitelessége és mélysége, az a természetesség, az a magyarság, ami benne volt, megkérdőjelezhetetlen. Megemlékezésével tartozunk a világnak, tartozunk Zrínyi Miklósnak, hisz ha Tamás élne, itt lenne most velünk” – mondta el Dr. Hóvári János, majd megköszönte Kobzos Kiss Tamás lányának, Eszternek, hogy eljöttek a két unokával.

dsc_8664-copy

„A 16-17. századi zenék összekötik a korokat, és Tamás is része volt ennek az ő hitelességével, összekötött bennünket a szigeti hősökkel és Zrínyi Miklóssal. Emlékezzünk most rá és a hős várvédőkre” – mondta el Virágh László. Majd Csörsz Rumen István vette át a szót, aki mint az est házigazdája, megköszönte a jelenlétet a zenésztársaknak, és Hóvári Jánosnak a felkérését arra, hogy szervezze meg ezt a találkozót, amellyel együtt, Tamás szellemében emlékeztek meg Zrínyi Miklósról, bajtársairól, és magáról Kobzos Kiss Tamásról is.

A koncerten közreműködött a Kecskés és a Canlar együttes, az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és diákjai, valamint Zádori Mária, Virágh László, Kátai Zoltán, Erdal Şalikoğlu, Kuncz László, Szabó András, Szabó István, Róka Szabolcs, Buda Ádám, Kónya István és Csörsz Rumen István.

dsc_8629-copy