Szulejmán szultán elveszett zarándokvárosa

Szulejmán szultán elveszettnek hitt turbéki zarándokvárosáról, a kutatás megkezdésének körülményeiről, annak eredményeiről tájékozódhatnak azok, akik megtekintik a pécsi Universitas Televízió gondozásában novemberben megjelent harminc perces ismeretterjesztő filmet, amelyben Dr. Pap Norbert geográfus-történész, a Zrínyi-Szulejmán kutatócsoport társvezetője mesél a kutatás folyamatáról.

Írta: Kustra Zsófia

Mi is történt Szigetváron 450 évvel ezelőtt? Az előadás kezdetén Dr. Pap Norbert időutazásra hívta a közönséget, hogy bemutassa azokat az elmúlt négy év kutatása során felhalmozott ismereteket, amelyek alapvetően változtatják meg Szigetvár és Turbék emlékezetével kapcsolatos tudásunkat.

450 évvel ezelőtt a szeptember 6-ról 7-re virradó éjjelen elhunyt I. Szulejmán oszmán szultán. A Sziget várát ostromló oszmán had hosszú küzdelmet követően elfoglalta ugyan a magyar végvárat, a 71 éves, beteg uralkodó azonban ezt már nem élhette meg. Annak érdekében, hogy az oszmán csapatok körében a rend ne bomoljon meg, a szultán halálának hírét el kellett titkolni. A geográfus-történész szerint Ahmed Feridun, Szulejmán titkára feljegyzésiből tudjuk, hogy az idős szultán halálának eltitkolása érdekében az orvosok bizonyos eljárásokat folytattak le, majd a szívét és más belsőségeit, szöveteit – amelyeket nem lehetett szárítani – kiemelték, testét konzerválták és eltemették. A szultán földi maradványait ládába helyezték, majd azzal együtt, 42 nap múltán indult el a sereg Belgrád és Isztambul irányába.

emperorsuleiman

Csaknem 10 évvel később, 1575–76 körül az új oszmán uralkodó, II. Szelim elrendelte, hogy az isztambuli Szulejmán-türbén túl, elődje magyarországi halálhelyén, Szigetvár mellett is méltó sírhely épüljön. Pap szerint e türbe lokalizációjának kísérlete a 20. század során heves vitákat váltott ki a szakértők között, hiszen két legendás, de lehetséges helyszín állt rendelkezésre, amelyeket az ott élők és a tudományos élet egyes szereplői is Szulejmán szultán sátorhelyeként és halálhelyeként, illetve a keresett türbe helyszíneként tartották számon. Az első az Almás-patak melletti egykori török temető vagy török sír, ahol 1994 óta a Magyar–Török Barátság Park áll Szulejmán szultán és Zrínyi Miklós bronzszobraival, illetve a szultán szimbolikus sírjával. Leandro Anguissola császári hadmérnök 1689-ben készített ostromblokád ábrázolásán ezt a területet „F” helyszínként Szulejmán halálának helyeként jelölte meg, melyet a következő német nyelvű megjegyzéssel láttak el: „A hely, ahol Szulejmán a törökök császára meghalt.”

1-kep

A másik lehetséges helyszín a turbéki Szűz Mária katolikus kegytemplom volt, ahol több felirat, így egy 1913-as emléktábla is azt hirdette, egykor ott állt a türbe. A későbbiekben részben ennek az oszmán és magyar nyelvű táblának a hatására a legtöbben valóban úgy hitték, a szultán belső szervei itt kerültek eltemetésre, és az elméletnek az is táptalajt nyújtott, hogy a kétkedők a következő 100 évben valóban nem tudták az ellenkezőjét bizonyítani.

2-kep

Dr. Pap Norbert előadásában kifejtette továbbá, hogy gróf Esterházy Pál Turbék települést ábrázoló 1664-es rajza fontos forrást jelentett kutatásuk során, ugyanis egyértelműen kijelölt egy árokkal övezett, délkeleti tájolású erődítményt, belül épületekkel, illetve egy L alakú cellás derviskolostorral. Esterházy mecsetnek írta le az épületet, amelynek közepében Szulejmán szultán sírhelyét jelezte.

Mate Kitanics researcher from the Suleiman archeologist group is studying the map of the turbek in Hungary in Budapest 2014. June 11. Photographer: Akos Stiller for the National Geographic
Photographer: Akos Stiller for the National Geographic

De miért is nem sikerült egészen a 2010-es évekig lokalizálni a türbét? A kutatásvezető a török miniszterelnökségen Dr. Hóvári Jánossal együtt még 2012-ben vázolta fel elképzeléseit a kutatás megkezdését illetően, tájrekonstrukciót, új módszerek és új szemléletek bevezetését javasolta.

7-kep

A kutatócsoport tagjai, Dr. Gyenizse Péter és Bognár Zita térinformatikai alapú vizsgálatai segítségével rekonstruálták a hajdani vízhálózatot, az úthálózatot és a földhasználatot is, ezzel kizárva mindkét eddig felmerült lehetséges türbe helyszínt.  Az Almás-patak menti térség mint időszakosan víz alatt álló terület ugyanis alkalmatlan volt az építkezésre és a tartós megtelepedésre, a szintén vizenyős és sík helyen elhelyezkedő turbéki templom és környéke pedig a várra való rálátás hiánya miatt ostromvezetési pontként egyáltalán nem jöhetett szóba.

Azonban a kutatócsoport nem csupán geoinformatikai, geofizikai felmérésekre hagyatkozott, Dr. Kitanics Máté vezetésével több mint tizenöt újonnan feltárt magyar, német és latin nyelvű forrást is alapos vizsgálatnak vetettek alá. A dokumentumokból kiderült, hogy a türbe és az azt körülvevő épületek Szigetvár várától mintegy 4-5 kilométer távolságban, keleti-északkeleti irányban, egy „órácskányi” gyaloglásra, egy dombos helyen, szőlők, gyümölcsösök közepette, egykor a közeli Zsibót településhez tartozó turbéki szőlőhegy egy magasabb pontján helyezkedtek el.

A források által megjelölt szőlőhegyi helyszínen, mintegy 4,2 kilométerre a szigetvári vártól, terepbejáráson sikerült beazonosítani egy nagy kiterjedésű, 3-4 hektár területű oszmán kori rommezőt. Ezen 2014-ben leletintenzitás-vizsgálat segítségével a kutatócsoport sikeresen lehatárolta azt a magterületet, amelyen az ebben az évben végzett geofizikai kutatások három nagyméretű, Mekkára tájolt épületet mutattak ki.

14939978_745836832233575_174562333653321710_o-3

A terepbejárások során nagy kiterjedésben és hatalmas mennyiségben kerültek elő téglatörmelékek, balkáni tetőcserép-törmelékek, török épületanyagokra utaló maradványok. A Hancz Erika vezetésével zajló régészeti feltárás során továbbá kerámia-, porcelán- és fajansztöredékek, keresztény és török ezüstpénzek, ékszerek, pisztoly-, puska- és ágyúgolyók is előkerültek.

nevtelen

Az 1–1,5 méter vastag, kövekből és török téglából rakott falakkal bíró, 7,8×7,8 méteres objektum fő helyiségének közepén, pontosan azon a helyen, ahol Esterházy Pál 1664. évi vázlatrajza Szulejmán szultán sírját jelölte, egy 2 méter átmérőjű és 2 méter mély rablógödröt tártak fel.

5-kepEzt minden valószínűség szerint 17. század végi fosztogatók ásták ki az után a legendás „aranyszelence” után kutatva, amely a közhiedelem szerint Szulejmán belső szerveit tartalmazta. A szerencsés módon fennmaradt és feltárt építőelemek Szulejmán szultán isztambuli mauzóleumának díszítéseivel mutattak rokonságot. Az ásatás végeztével minden jel arra mutatott, hogy a magyar és török kutatók által is birodalmi, szultáni épületként meghatározott építmény nem más, mint Szulejmán türbéje.

6-kep

A feltárást követően kiegészítő geofizikai felmérést végeztek, amely a türbétől északnyugatra egy feltételezett dzsámi részleteit mutatta ki, az épületsor harmadik eleme pedig már ekkor jól láthatóan annak a cellákból álló derviskolostornak volt megfeleltethető, amelyet az 1664. évi téli hadjárat során keletkezett Esterházy Pál-féle vázlatrajzon ábrázoltak.

Az immár a Prof. Dr. Fodor Pál és Dr. Pap Norbert közös vezetése alatt álló kutatási program keretében megvalósított geofizikai felmérés során kirajzolódott dzsámi, illetve a derviskolostor északi szárnyának feltárására 2016. május-júliusban került sor. Szintén ebben az időszakban történt meg a mintegy 5 méter széles és 2,6 méter mély, a türbe-komplexumot és ezzel együtt a palánkvárat körülölelő árok beazonosítása és keresztmetszeti átvágása. A vizsgálatok szerint egykor ennek a belső, déli oldalához kapcsolódott a palánkfal, amelyet többször is megújítottak.

Az előadást számos helyi televízió műsorra tűzte, így Pécstől Budapesten át Veszprémig minden jelentősebb csatornán megtekinthetik azt az érdeklődők (Pécs TV- Pécs, Pannon TV – Pécs, D1 TV – Budapest, Baja TV – Baja, Bogárdi TV – Sárbogárd, Bonyhád TV – Bonyhád, Csele TV – Mohács, Főnix TV – Budapest, Fonyód TV – Fonyód, Halom Televízió – Százhalombatta, Híd TV – Barcs, Kapos TV – Kaposvár, Kozármislenyi TV – Kozármisleny, Öböl TV – Balatonfűzfő, Paksi TV – Paks, Pátria TV – Siklós, Supra TV – Balatonboglár, Tapolca TV – Tapolca, Veszprém TV – Veszprém, Zalaegerszegi TV – Zalaegerszeg).