Ankarában tartottak konferenciát Szulejmán magyarországi türbéjének feltárásáról

Nemzetközi tudományos konferenciát (SYMPOSIUM ON THE RESEARCH AND EXCAVATIONS IN THE TOMB-PALANKA OF SULTAN SULEIMAN MAGNIFICENT IN SZIGETVAR) tartottak Szulejmán szultán szigetvári türbéjével és a palánkvárral kapcsolatos ásatások és kutatások címmel az ankarai Middle East Technical University-n (ODTÜ) 2017. május 30-án. A szimpózium első szekciójában az előadók a kutatás történelmi háttérét vázolták mind magyar, mind török aspektusból, míg a második felében a módszertani és település-szerkezeti kérdések, valamint régészeti leletek kaptak nagyobb hangsúlyt.

Az első szekció előadói közül Dr. Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója a szultán halálának és a zarándokváros kialakulásának datálásáról ismertette a legfrissebb eredményeket. Előadásában megerősítette, hogy Szulejmán szeptember 7-én hajnali 1 óra után halt meg, a türbe építését pedig III. Murád szultán uralkodásának idejére datálta.

IMG_20170530_111206

Dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékbizottság elnöke Szigetvár történelmi örökségét és a török-magyar kapcsolatokat méltatta, hiszen a hódoltság időszaka után Rákóczy Ferenc és Kossuth Lajos is az oszmán uralkodóknál vendégeskedtek emigrációjuk során. A Evgeni Radushev, a Bilkent Egyetem tanára és tanítványa, Göksel Baș az oszmán határvidékek parancsnokságait és logisztikai rendszerét mutatta be, Dr. Erdal Çoban pedig a korábbi kutatásokról, és annak reakcióiról tájékoztatta az érdeklődőket.

A délutáni előadások során Dr. Ali Uzay Peker, az ODTÜ építészmérnöki karának vezetője és diákja, Meral Özdengiz Basak az ásatás építészeti leleteiről és azoknak vizsgálati eredményeiről tartott előadást. Többek között elmondták, hogy a talált építészeti leletek anyag- és forma használata (márvány, tulipán minta) szultáni türbére jellemzőek és Szulejmán Isztambuli türbéjével is számos hasonlóságot mutatnak. Dr. Peker kitért arra is, milyen fontos szerepe van Szigetvárnak a török emlékezetben, hiszen az Oszmán Birodalom legnagyobb uralkodója vesztette ott életét 1566-ban.

IMG_20170530_145939

Dr. Pap Norbert, a kutatás társvezetője az interdiszciplináris módszerekről és azok eredményeiről, valamint a kutatás jövőjéről és az elkövetkezendő feladatokról tájékoztatta a hallgatóságot. Kifejtette, hogy az eddigi ásatások során csak a türbét, a dzsámit és a kolostor egy részét tárták fel régészetileg, a körülötte lévő város leleteinek vizsgálata a következő években valósul meg. A földrajzi információs rendszerek működéséről, és a kutatás során, a távérzékeléssel, földtudományi módszerekkel elért eredményekről részletesebben Dr. Gyenizse Péter, a Pécsi Tudományegyetem docense számolt be. A konferencia utolsó előadója, Dr. Kitanics Máté, az MTA tudományos munkatársa pedig a turbéki katolikus templom környékén végzett eredményeket ismertette, és cáfolta a feltételezett török előzményeket.

18814045_10155450145462422_5364141555025648167_n

A kutatás jelenlegi eredményeiről nemrégiben jelent meg a „Szulejmán Szultán Szigetváron” című tanulmánykötet a Pannon Castrum Kft. kiadásában, mely a fenti előadásokon túl részletesen ismerteti a kutatás  összes diszciplínájának eredményeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.