Folytatódhatnak a Szigetvár-Turbék alsó-szőlőhegyi régészeti vizsgálatok

Közel 145 millió forintos támogatásból folytatódhatnak a régészeti feltárások a szigetvári-turbéki lelőhelyen. Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk: 2015 végén egy oszmán várrom emlékei kerültek elő a turbéki szőlőhegyen, ahol minden valószínűség szerint megtalálták I. Szulejmán szultán sírhelyét és egy egykori mauzóleumot is.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat /1427/2017. (VI. 29.)/ szerint a kormány most 144,95 millió forinttal szorgalmazza a feltárás folytatását. Az összeget a dokumentumban foglaltak szerint a felmerülés ütemében fogják folyósítani. A régészeti munka koordinálásával a kormány a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-t (MANK) bízta meg. Emellett a határozat megfogalmazása szerint a feltárásban érintett földterületeket a földművelésügyi és fejlesztési miniszter által ki kell sajátítania az államnak, majd a MANK vagyonkezelésébe juttatni azokat. A rendelet alapján a kisajátítás pénzügyi fedezetét a nemzetgazdasági miniszternek kell előteremtenie.

Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója, a Zrínyi–Szulejmán-kutatócsoport vezetője úgy fogalmazott: nagyon örülnek a folytatás lehetőségének, hiszen a kutatás során nagyon komoly munkát sikerült letenni az asztalra.

Forrás: bama.hu

http://www.bama.hu/baranya/kultura/milliokbol-tudjak-folytatni-az-asatasokat-735121/