Zrínyi Miklós hőstettére emlékezünk

Ismét Szigetvárra figyel az ország, ugyanis 451 éve, hogy Zrínyi Miklós, a hős hadvezér halált megvető bátorsággal kirohant a várból a több ezer török katona közé, tudva, hogy ez a vesztét jelenti. Erről idén is megemlékeznek a napokban zajló Zrínyi Napok keretében, melyről dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév elnöke az M1 aktuális csatorna szeptember 7-ei adásában. Hóvári János kiemelte, hogy a kitörésről idén dokumentumfilmet forgatnak.

„Zrínyi Miklós és katonáinak helytállása Szigetvárott már a saját korában világraszóló esemény volt, ugyanis a hatalmas szultáni sereget több mint egy hónapra megállították, és Szigetvár falainál körülbelül 25 ezer török katona esett el. Ez nagyon nagy győzelem volt, hiszen a török vezetésnek szembe kellett néznie azzal, hogy Magyarországon már nem lehet csak úgy egyszerűen várakat elfoglalni. Zrínyi Miklós igazi stratéga volt, aki megpróbálta visszaszorítani a török uralmat a Dél-Dunántúlon, ezért is került a török katonai vezetés célkeresztjébe, és ezért volt fontos a szultáni hadjárat idején, hogy Szigetvárt mindenképpen elfoglalják” – mesélt dr. Hóvári János a szigetvári ostrom jelentőségéről.

Annak kapcsán, hogy mi is történt a várban, elmondta: fönnmaradt az egyik túlélő, Cserenkó Ferenc leírása az eseményről. „A belső vár égett, így félő volt, hogy fölrobban az ott lévő, jelentős lőszerkészlet. Zrínyi Miklós nem adhatta meg magát, hiszen mindenképpen kivégezték volna őt tiszttársaival együtt, így vállalva a halált 70-80 derék magyar és horvát katonával kitört a várból. Megsebesült – két golyót kapott –, a földre esett, a janicsár aga pedig egy ágyútalpra vitette és levágatta a fejét. A fejet elküldte a szigetvár-turbéki szőlőhegyen lévő szultáni táborba, ugyanis a török tisztek azt gondolták, Szulejmán szultán még él, de mi tudjuk – a történetírás kiderítette –, hogy a szultán annak a napnak a hajnalán elhunyt. Innen, a szultáni táborból küldte el Szokolu Mehmed nagyvezér a budai pasán keresztül a fejet a győri táborba, ahol Miksa császár és hadvezérei döbbenettel látták a csomagot, amelyben Zrínyi feje volt – ez végül Csáktornyára került, ahol eltemették. Miután a várba benyomult a török katonaság, sokan meghaltak, hiszen hatalmas robbanás történt. A történettudomány nem tudja pontosan, hogy véletlenül vagy előkészítetten robbant-e fel a belső várban lévő lőporkészlet, amely végül több ezer katona halált okozta” – fejtette ki a Zrínyi-emlékév elnöke.

Dr. Hóvári János a Zrínyi Napok programjairól elmondta, hogy szeptember 1-jén bemutatták Moravetz Levente és művésztársai A Fejedelem című, II. Rákóczi Ferencről szóló történelmi musicaljét a várban. Eddig két alkalommal láthatta idén a közönség a Zrínyi 1566 című musicalt, melyet szintén Moravetz Levente rendezett, és amelyet szeptember 8-án ismét megtekinthetnek majd az érdeklődők. „Érdekesség, hogy ekkor adják majd át a rockmusical egymilliomodik nézőjének járó, különleges díjat” – tette hozzá az elnök.

Fontos – és a programok csúcspontja –, hogy a kitörést ebben az évben is eljátsszák 250 hagyományőrző részvételével, melyről dokumentumfilm is készül, és amelyet remélhetőleg a televízió is műsorra tűz, „ezzel erősítve a magyar nemzettudatot”.