Dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév elnökének és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatójának a 2017. évi Zrínyi Napok záróünnepségén elhangzott beszéde

21462276_925283607622229_2160707195084309988_n

Polgármester úr! Államtitkár úr! Elnök úr, alelnök úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt szigetváriak! A Testvérvárosok képviselői, kedves csáktornyai barátaink!

A hagyományoknak megfelelően lezárjuk az ez évi Zrínyi Napokat! Az idei más volt, mint a tavalyi. De méltó volt hozzá! Az elmúlt napok nekem a megújuló szigetvári szellemiségről szóltak. Arról, hogy a szigetvári múlt nem csupán egy kisváros emlékvilága, hanem a magyar nemzeti tudat talpköve. Ezt Szigetvárott tudni kell, és a szigetváriak ezt tudják is! Szigetvár, ahogy a mai világban mondjuk: hívószó. Az ország figyel ránk. Nemcsak tavaly figyelt ránk, hanem idén is! A jóérzésű emberek ebben a hazában és azon túl is tudják: Szigetvár példa volt a múltban, és annak kell lennie a jelenben is.

Tavaly megkezdtük a 21. századi nemzeti emlékezetpolitika szigetvári megalapozását. Zrínyi üzenetét letisztítottuk. Alakját szobor formába öntöttük. A nagy hős és társai emlékét az egész országban megerősítettük. Szigetvár a 16-17. századi katonai hagyományőrzés egyik fővárosává vált. S közben úgy látom, hogy egy új Szigetvár is megteremtődött. A városban mindenki megértette, amit leginkább Vass Péter polgármester úr szokott mondani, hogy Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. De ezzel tudni kell élni! A szigetváriak éltek is vele. E nélkül aligha nevezhetnénk az ez évi emlékezést a 185.-nek.

Hölgyeim és Uraim!

Megható volt látnom a múlt évben, s az elmúlt hónapokban különösen, ahogyan Szigetvár megmozdult. Mindenki tette a dolgát méltósággal. A fiatal együtt dolgozott az idősebbel, a katolikus a reformátussal, a jobboldali a baloldalival. Köszönöm ezt Önöknek. Köszönöm, hogy egy új Szigetvár építését kezdték el. Az építkezés azonban nemcsak tárgyi, hanem sokkal inkább szellemi és hitbeli. A hit pedig jövőt építő, ahogyan ma hallottuk a megható turbéki szentmisén. Az elmúlt napokban, hónapokban Szigetvár összefogott. Úgy látom, mindenki tudja ebben a városban, ha Szigetvár ismét elesik, nem marad semmi a hazánkból. Természetesen ma nem tör ránk idegen katonaság, de szellemiségünket is el lehet rabolni, meg lehet gyengíteni. A szigetváriak ezt tudják, sok mindent megéltek, s tudják, védeni kell Zrínyi-hagyományukat, mert ez az ő kincsük.

Polgármester úr! Köszönöm a veled való több éves kiváló együttműködést és erős hitedet a városodban. A jó Isten segítse Szigetvárt! Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

21463073_925283760955547_8480345835450256123_n