Ismét hagyományőrzők veszik birtokba a szigetvári várat

A legnépszerűbb programok megőrzésével tartják meg idén is a Zrínyi Napokat szeptember 6. és 9. között Szigetváron, a magyar hősiesség emlékvárosában, ahol ismét korabeli viseletbe öltözött hagyományőrzők örökítik meg Zrínyi Miklós hősi kitörését. A programot tovább színesíti a Zrínyi 1566 című rock musical, Kern András koncertje, akihez Hernádi Judit is csatlakozik, de a fesztivál keretében fellép Kállay-Saunders András és a török származású Arif Erdem Ocak.

DSC_1201

Program: http://www.szigetvar-zrinyi1566.hu/wp-content/uploads/2018/08/programok_bovitett.pdf

Ugyan a Zrínyi-emlékév véget ért, a program kapcsán továbbra is támogatják a Zrínyi Napokat. Szigetváron a rendezvény az elmúlt évben több tízezres látogatót vonzott, ahogy látogatói rekordokat döntögetett 2016-ban is, amikor Zrínyi Miklós hősi kirohanásának 450. évfordulójára emlékeztek meg a Szigetvári Várban.

A szombati és vasárnapi nap folyamán 11 órakor látványos lovas párbajokkal kísért műsor keretében az ó- majd az újváros elvesztése elevenedik meg. Ezt követően a várfalon belül folytatódik a harc: a csapatok bevonulnak a kitörés eredeti helyszínére, ahol ismét felépül a palánkvár a szigetvári vár eredeti nyomvonalát követve, majd szombaton és vasárnap 17 órától Zrínyi Miklós hősi kitörését zenei aláfestés kíséri.

A hagyományőrzők az 1566-os ostrom leghíresebb jelenetének állítanak emléket történelmileg hiteles rekonstrukciójukkal. Zrínyi Miklós hősiességét tavaly filmre is vették, a Zrínyi Miklós 1566 című történelmi játékfilm szeptember 9-én, vasárnap a Magyar Televízió műsorán lesz látható.

A Zrínyi Napok programjában megtalálhatók jól ismert pontok, így ismét ünnepi szabadtéri szentmisét rendeznek a Turbéki Kegytemplomnál, a hagyományőrző alakulatok ünnepi jelentést tesznek, koncertet ad a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar, a Magyar-Török Barátság Parkban megemlékezést tartanak. Szabó András és Csörsz Rumen István zenés irodalmi műsorában Hunyadi Jánostól Zrínyi Miklós koráig hangzanak fel históriás énekek, valamint török és magyar irodalmi-zenei szemelvények.

DSC_7829

A Zrínyi Napok keretein belül ismét bemutatják a Zrínyi 1566 című rock-musicalt is Moravetz Levente rendezésében. Az előadásban Zrínyi Miklóst a Jászai Mari-díjas Sasvári Sándor testesíti meg, de láthatjuk és hallhatjuk a színpadon többek között Szomor Györgyöt, Feke Pált, vagy éppen Beleznay Endrét, és beleélhetjük magunkat abba a történelmi pillanatba, amikor Zrínyi 300 embere kitört a lángoló belső várból és hősi halált halt.

Természetesen további újdonságokkal egészül ki a program: megtartják a Gasztrobástyát, ahol kötetlen főzési lehetőség várja a vendégeket, műsort ad Varga Miklós, koncertet pedig Arif Erdem Ocak, aki a Törökországban milliós követőtáborral bíró Seksendört nevű rockbanda alapítója, és többször zenélt a széles körben ismert Tarkan fellépésein is. Koncertet ad Kállay-Saunders András és az Anima Sound System DJ szett is.

Civitas Invicta

SAJTÓKAPCSOLAT

Takács Erzsébet
erzsi.takacs@gmail.com

+36 20 420 70 22