Szimbolikus sírt kapott Zrínyi Miklós

Mintegy 452 évvel ezelőtt, pontosan ebben órában tört ki a belső várból Zrínyi Miklós katonatársaival, mintegy 70-80 emberrel, és ezzel vállalták a hősi halált – mondta el Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 7-én, 12 órakor. A megemlékezésen Zrínyi Miklós szimbolikus sírt kapott a szigetvári várban.

_D0A1118 (Copy)

Miután a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével megkoszorúzták a Zrínyi-emlékévben, 2016-ban felállított Zrínyi-emlékművet, ünnepélyesen leleplezték azt a fedlapmásolatot, aminek eredetije Zrínyi Miklós Csáktornya mellett elhelyezett sírját fedi el.

_D0A0909 (Copy)

A testet valahol a vár környékén temették el, a fej a nagyvezér által azonban a budai pasához, onnét a győri táborba, onnét pedig a családhoz, Csáktornyára került, akik Szentilonán temették azt el, és ezt a sírfedelet formázza meg az az új.

_D0A1032 (Copy)

Zrínyi Miklósnak sok évvel ezelőtt döntenie kellett, hogy mindhalálig vádje-e a várat, hogy ezáltal Bécs megszabaduljon egy újabb ostromtól. Zrínyi a hősi mártírhalált választotta. „Az a kollektív áldozat, amelyet a horvátok, magyarok és más közép-európai népek hoztak a 15. és a 18. század között, lehetővé tette, hogy Nyugat-Európában a reneszánszra és a barokk korra  jellemző gazdasági, kulturális és tudományos fellendülés menjen végbe” – fogalmazott a horvát Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára az ünnepségen.

_D0A0904 (Copy)