Nevezetes lakóházak

Vermes-kúria

A Szigetvár külterületi településrészén, Turbékpusztán található egykori udvarház késő klasszicista stílusban épült a 19. század negyvenes éveiben. A hosszanti alaprajzú, az 1990-es évek közepén részlegesen felújított kúria leginkább figyelemre méltó külső részlete a főbejárat előtt kialakított, két egyszerű dór oszloppal alátámasztott és háromszögletű orommezővel ellátott kocsibeállója. Emellett építészeti szempontból különösen értékes az eredetileg bor tárolására szolgáló hatalmas, dongaboltozatos pincéje.

1

2

Mihók-féle ház

A városközponttól nyugat felé vezető főút, a mai Széchenyi út elején álló, tulajdonosainak nevét viselő emeletes, négyzet alaprajzú, magas tetőzetű, három ablaktengelyes homlokzatú, késő klasszicista romantikus lakóház. A régi város hajdani Kanizsai kapuja melletti helyen épült a 19. század közepén. Az épületen 1939-ben elhelyezett emléktábla emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az 1566-os várvédő harcok során itt estek el Radován és Dandó hadnagyok, Zrínyi hős kapitányai.

1

Riszt-ház

A Szabadság út 15. szám alatt található, ún. Riszt-ház hosszan elnyúló udvari szárnya javarészt még megőrizte a korábbi időszakból származó építészeti részleteket. A két épület, egy 18. század végi késő barokk emeletes, és egy a 19. század elején mellé épült, klasszicista, földszintes lakóház tulajdonegyesítését követően, 1860 körül nyerte el ma is látható egységes, alsó szintjén konzolos-palmettadíszes szemöldökpárkányokkal és stukkódíszítéssel ellátott, romantikus hangulatú homlokzatát.

1

Romanovics-féle ház

A Czindery-házzal szemben található főtéri lakóépület ugyancsak az 1870-es évekre készült el. A ház József Attila úti és Zrínyi téri sarokfrontjának jellegét később, már a 20. század első felében végrehajtott átépítés során, homlokzatdíszítését eltüntetve és egyszerű, sík falfelületet létrehozva változtatták meg. Az épület legújabb rekonstrukcióját követően visszanyerte egységes, romantikus hangulatú, kisebb módosításoktól eltekintve eredeti homlokzati képét.

1

Polák- és Igmándy-kúria

A városhoz tartozó Domolospusztán egymás szomszédságában két további kúria található. A néhány éve már kihasználatlanul álló, előtte szállodaként működő Polák-kastély historizáló, neogótikus stíluselemek felhasználásával épült 1870-ben. Telkén továbbá egy ugyancsak használaton kívüli magtár, valamint a kúriával egykorú és azonos stílusú sírkápolna látható. A vele szemben elhelyezkedő, a többszöri átépítés és bővítés nyomán eredeti formájából csak keveset megőrzött, Igmándy-kúria a névadó család Szent Györgynek szentelt barokk sírkápolnájáról nevezetes, mely Igmándy-Hegyessy Gézának, Horthy Miklós testőrsége egykori parancsnokának is végső nyugvóhelyéül szolgál.

2

4

1