Sajtómegjelenések

Daily Sabah (Törökország) újabb nemzetközi sajtómegjelenés a Szigetvár-turbéki kutatásról

Joanna Birkner, a Daily Sabah isztambuli újságírója azért utazott Magyarország délnyugati részébe – Szigetvárra és Pécsre –, hogy hírt adjon Szulejmán szultán sírkápolnájának felfedezéséről. Alapos és részletes angol nyelvű írásában Dr. Pap Norberttel, a kutatás társvezetőjével készített interjút, akivel együtt látogattak el a Szigetvár-turbéki ásatás helyszínére, a szigetvári várba, a Magyar–Török Barátság Parkba, valamint a pécsi oszmán építészeti emlékekhez.

https://www.dailysabah.com/travel/2017/03/18/searching-for-suleiman-uncovering-hungarys-ottoman-past

Nemzetközi sajtómegjelenések 2016-ban

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév programsorozata, valamint Szulejmán szultán türbe-komplexumának és Turbék zarándoktelepülésnek a feltárása 2016-ban nagy médiavisszhangot váltott ki. Az eseményekről a The New York Times-tól kezdve, a Le Figaro-n és a Die Welt-en át a hazai vezető médiumokig szinte minden jelentős lap tudósított.

The New York Times
http://www.nytimes.com/2016/07/15/world/europe/townspeople-and-treasure-hunters-in-hungary-search-for-a-sultans-buried-heart.html?_r=0

Le Figaro
http://www.lefigaro.fr/international/2016/08/18/01003-20160818ARTFIG00211-la-tombe-de-soliman-le-magnifique-retrouvee-en-hongrie.php

Die Welt
https://www.welt.de/geschichte/article158028248/Wie-damals-draengen-die-Muslime-nach-Europa.html#disqus_thread

Bővebben

Határon túli programokat és ősbemutatót is tartanak a Zrínyi Emlékév keretében

Számos határon túli kulturális és tudományos program, valamint Vajda János oratóriumának ősbemutatója is szerepel még a Zrínyi-emlékév eseményei között, amelynek központi rendezvényét Szigetváron rendezték meg szeptember 5-e és 11-e között mintegy ötvenezer résztvevővel.

A szervezők MTI-nek eljuttatott írásos összegzése emlékeztet arra, hogy pénteken tartják Moravecz Levente Zrínyi 1566 című rockmusicaljének horvátországi bemutatóját Eszéken, a szeptemberi Magyar Hét rendezvénysorozat keretében. Szeptember 18-án a horvát zeneirodalom egyik legfontosabb alkotása, Ivan Zajc (1832-1914) Zrínyi Miklós című darabja csendül fel az Eszéki Horvát Nemzeti Színház előadásában a Magyar Állami Operaházban. Szigetvári Zrínyi Miklós címmel tartanak emlékkonferenciát horvátországi Csáktornyán szeptember 23-án és 24-én.

http://magyarhirlap.hu/cikk/66175/Hataron_tuli_programokat_es_osbemutatot_is_tartanak_a_Zrinyiemlekev_kereteben

Szigetvár emlékezete

Szeptember 5-e és 11-e között Szigetvár a történelmi eseményhez méltó ünnepségsorozattal emlékezett meg Zrínyi Miklós kirohanásának és hősi halálának 450. évfordulójáról.
A múltidézés keretében a magyar és a horvát államfő a vár kapujában új Zrínyi-emlékművet, a török miniszterelnök-helyettes a Magyar–Török Barátság Parkban Zrínyi- és Szulejmán-szobrot avatott, szabadtéri rendezésben mutatták be Dóczy Péter Ébren álmodik a magyar című Zrínyi-drámáját és a Zrínyi 1566 című rockmusicalt, kiállították Somogyi Győzőnek a Szigeti veszedelem új kiadásához készített illusztrációit – hogy csak a legfontosabb rendezvényeket említsem.
 
http://magyaridok.hu/velemeny/szigetvar-emlekezete-996028/

Veszedelem helyett ünnep.
Nagyszabású programsorozat Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulóján

“Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékév programjainak előkészületeit néztük meg Szigetváron, ahol szeptemberben Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő is megjelenik. A sajtóbejáráson ellátogattunk a szigetvári várba, Szulejmán szultán síremlékének ásatására is” – olvasható Pataki Tamás cikkében a Magyar Idők honlapján.

Szigetváron minden Zrínyi Miklósról szól. A Zrínyi téren az ország első Zrínyi-emlékműve, az 1878-ban felavatott, félholdas zászlót taposó oroszlános szobor áll, és persze az ő nevét viseli a gimnázium is. A várban szobra, a múzeumban kiállítása készül – egyszóval a hős szelleme bolyongja be az egész várost és környékét, aminek minden szeglete tiszta történelem: emléktábla jelzi, hogy itt állt egykor Török Bálint vagy éppen Istvánffy Miklós háza. Szigetvár büszke az örökségére, ezért talán minden eddigi megemlékezést és ünnepet túlszárnyaló programokkal készülnek szeptemberben. A Magyar Posta pedig új Zrínyi-bélyeget ad ki az emlékév alkalmából.

http://magyaridok.hu/belfold/veszedelem-helyett-unnep-843028/

Jelentősen nőtt a Szigetvári Várat felkeresők száma

„Az utóbbi időben jelentősen növekedett a szigetvári várat felkeresők száma. A vártörténeti gyűjtemény a várban lévő Andrássy-kastély földszinti termeiben és a vele egybeépült Szulejmán szultán dzsámijában kapott helyet. A kiállítás központjában a várat 1566 nyarán hősiesen védő Zrínyi Miklós és az ostrom áll. Szintén megismerhető a várvédő családfája, melynek hasonlóan híres tagja, a várvédő dédunokája, a költő, hadvezér Zrínyi Miklós, aki az ostrom történetét Szigeti veszedelem című 1651-ben írt eposzában örökítette meg” – írja Bódi Ágnes a Turizmus Online oldalán.

Török és magyar fegyverek, ágyúgolyók idézik az ostromot, a metszetek pedig az akkori katonák és főurak ruházatát. A várban felújítási munkálatok folynak, az emlékévhez kapcsolódva Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert. Az ünnepségek után folytatódik a várban lévő kazamata-szálloda több évvel ezelőtt megkezdett építése, a pincék restaurálása; a munkálatok várhatóan 2017 év végére befejeződnek. A török állam közreműködésével kialakított Magyar–Török Barátság Parkban áll Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán szobra. Vagyis most a Zrínyi Miklós-szobrot nem látni, mert bronzból újraöntik, várhatóan augusztus elején érkezik vissza Törökországból.

http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/mintha_szigetvar_kikopott_volna_a_koztudatbol

A Szigetvár-turbéki ásatás a „The New York Times”-ban

A Prof. Dr. Fodor Pál és Dr. Pap Norbert vezetésével zajló turbéki ásatás híre egészen New Yorkig jutott. Helene Bienvenu cikke alapos, mégis olvasmányos stílusban tárja az érdeklődők elé a kutatás és a város helyzetét, mindezt gazdag képi anyaggal illusztrálva. Írásában Dr. Pap Norbert, illetve Dr. Kitanics Máté kutatócsoport tag mellett helyi lakosokat is megszólaltatott, ezzel is közelebb hozva az olvasóhoz a települést és az elmúlt másfél év eseményeit.

http://www.nytimes.com/2016/07/15/world/europe/townspeople-and-treasure-hunters-in-hungary-search-for-a-sultans-buried-heart.html?_r=1

Zrínyi Miklósra emlékezik az ország:
Az 1556-os szigetvári ostromról, az egykori török város kutatásáról és a konferenciákról is jelennek majd meg könyvek az idén – 2016. június 17.

Szigetvár ostromának négyszázötvenedik évfordulója alkalmából a kormány 2016-ra Zrínyi Miklós-emlékévet hirdetett. Számos programmal, konferenciával és ismeretterjesztő kiadvánnyal, valamint egy rockmusicallel is készülnek a szervezők. Az év központi eseménye a szeptember 7-i emléknap lesz. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/58577/Zrinyi_Miklosra_emlekezik_az_orszag

Zrínyi-Emlékév – Számos hiánypótló kiadvány jelenik meg az évfordulóra – 2016. június 16.

Zrínyi Miklós hadvezér életrajza és a szigetvári ostromot körüljáró kötetek mellett számos hiánypótló kiadvány jelenik meg a Zrínyi-emlékévhez kapcsolódva, valamint újra bemutatják a Zrínyi 1566 című rockmusicalt a szeptemberi Zrínyi Napok keretében. 

http://magyaridok.hu/kultura/zrinyi-emlekev-szamos-hianypotlo-kiadvany-jelenik-meg-az-evfordulora-758629/

Programkavalkád az I. Zrínyi Fesztiválon – 2016. június 3-5.

A “Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév” keretén belül a Pécs – Mecseki Borút Egyesület szervezésében 2016. június 3-5. kerül megrendezésre az I. Zrínyi Fesztivál. A nagyszabású rendezvény Pécsett 3 napon keresztül a Széchenyi téren, Szigetváron a várban egy napon át kínál színes családi-, gasztro-és zenei programokat a fesztiválozók számára.

http://www.bama.hu/helyi-ertek/pr-cikk/programkavalkad-az-i-zrinyi-fesztivalon-667749

Várak rajzai Csáktornyán – 2016. május 29.

Csáktornya Napján nyílt meg a városban Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetőjének 16–18. századi horvátországi várakról és erődítményekről készített rajzait bemutató kiállítása a Zrínyi Emlékév keretében május 29-én. A csáktornyai várról Dr. Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke elmondta: annak egyik szobájában íródott a Szigeti veszedelem.

http://www.kultura.hu/varak-rajzai-csaktornyan

Horvát-magyar kulturális együttműködési megállapodás – 2016. május 23.

Együttműködési megállapodást kötött Zlatko Hasanbegovic horvát kulturális miniszterrel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. A kultúráért is felelős magyar miniszter a dokumentum aláírása után újságíróknak arról beszélt, hogy az új horvát kormánnyal jó kapcsolatokat sikerült kialakítani.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/horvat-magyar-kulturalis-egyuttmukodesi-megallapodas

Simon László: A Nagycenki kastély és a Szigetvári vár is nemzeti emlékhely lehet – 2016. május 18.

Két új helyszínnel bővülhet a nemzeti emlékhelyek köre: a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttessel, valamint a szigetvári várral a kulturális örökség védelméről szóló jogszabály változtatása által. 

http://magyaridok.hu/belfold/l-simon-laszlo-nagycenki-kastely-es-szigetvari-var-nemzeti-emlekhely-lehet-677002/

Zrínyi-Emlékév – Tudományos Konferenciát rendeztek Zágrábban – 2016. május 2

A szigetvári ütközet 450. évfordulója alkalmából Zrínyi Miklós és kora címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát csütörtökön Zágrábban a magyar nagykövetség és a Zágrábi Magyar Intézet. A Zrínyi-programsorozatot egy nappal korábban kiállítással nyitják meg – tájékoztatta az MTI-t Sokcsevits Dénes igazgató. 

http://magyaridok.hu/kulfold/zrinyi-emlekev-tudomanyos-konferenciat-rendeznek-zagrabban-634861/

A voltat nézni kegyelmesen – 2016. március 15.

A Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság március 11-én 17 órakor mutatta be Móser Zoltán új könyvét, A voltat nézni kegyelmesen című művet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi-teremében. A Napkút Kiadó gondozásában megjelent könyvről Móser Zoltán és Dr. Hóvári János számolt be. 

http://www.kultura.hu/voltat-nezni

Megalakult a Zrínyi-emlékévet szervező bizottság – 2015. december 3.

2016-ban lesz a szigetvári vár ostromának 450. évfordulója. Ennek apropóján Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékévvé nyilvánítja a kormány a 2016-os évet. Az emlékév részletes programjainak, költségvetésének és koncepciójának kidolgozásával megbízott Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság megalakulását Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelentette be december 2-án. 

http://www.kultura.hu/megalakult-zrinyi

Megalakult a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság – 2015. december 2.

Megalakult 2016-os Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév részletes programjainak, költségvetésének és koncepciójának kidolgozásával megbízott Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán Budapesten. 

http://www.atv.hu/belfold/20151202-megalakult-a-zrinyi-miklos-emlekev-emlekbizottsag

Jövőre Zrínyi-emlékévet ünneplünk – 2015. november 25. 

Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékévvé nyilvánítja a kormány a 2016-os évet. 2016. szeptember 7-én lesz a szigetvári vár ostromának, Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója. 

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jovore-zrinyi-emlekevet-unneplunk