Zrínyi-szobrok és Országalma-szökőkút (Deák Ferenc tér)

A költő Zrínyi szobra

A szigetvári városképet meghatározó köztéri alkotások egyike a hadvezér és költő Zrínyi Miklóst ábrázoló, süttői márványlapokkal burkolt talapzaton emelkedő egész alakos mészkőszobor. A műalkotást halálának 300. évfordulóján, 1964-ben állították az egykori Vásártér utca mentén kialakított, és az új városközpont helyéül megálmodott, ma Deák Ferenc nevét viselő téren. Horvay János (1874–1944), a főként Kossuth-szobrai, illetve a pécsi Zsolnay-emlékmű révén ismert művész és Derzsy Gergely (1878–1956) kőfaragó szobrász közös munkája. Az eredetileg Csáktornyára szánt szobor faragásához Horvay gipszmintája alapján, a mester felkérésére Derzsy 1943-ban kezdett hozzá. Annak átvételére és felállítására azonban a megrendelő betegsége, majd hamarosan bekövetkező halála, és a háborús körülmények miatt már nem kerülhetett sor. Az elvégzett, de ki nem fizetett munka ellentételezéseként Derzsy Gergely birtokába jutott, és Budapesten (Százados Úti Művésztelep) őrzött szobrot majd két évtizeddel később a kőfaragó özvegyétől vásárolta meg húszezer forintért a költőről méltó módon megemlékezni kívánó nagyközség (Kardhordó Kálmán, Horvay-kutató szóbeli közlése alapján). Régi városi hagyomány, hogy a gimnazisták a ballagás alkalmával és november 18-án, a vadászbaleset évfordulóján is megkoszorúzzák a szobrot.

1

A szigetvári hős Zrínyi Miklós szobra

A Deák Ferenc térre került Zrínyi Miklós, a várvédő hős 2007 szeptemberében felavatott, gránit talpazatra helyezett, bronzból készült mellszobra is. Alkotója Benedek György festő- és szobrászművész, akinek számos köztéri portréja látható településeinken. A Zrínyi Emlékünnepség keretében a magyarok és horvátok egyaránt megemlékeznek előtte.

1

Országalma-szökőkút

Ugyanitt, a Zrínyi-szobrok közelében található a 2000. augusztus 20-án átadott, Faragó Vilmos keramikus által megformált Országalma-szökőkút. A keresztény magyar királyság megalakulásának emlékét hirdető térplasztika központi keramitgömbjét az államalapítással kapcsolatos történelmi eseményeket és személyeket megörökítő táblaképek díszítik.

1

2