Események

Szulejmán sírkápolnája nyomában

Szigetváron mutatják be először 2017 februárjában a „Szulejmán sírkápolnája nyomában” című dokumentumfilmet. A kutatásról több film is készült már, de ez az első, ami magyar nyelven valósul meg. A nagyjából félórás filmből kiderül, hogyan indult a kutatás, kik vettek részt benne, milyen eredményeket ért el a kutatócsoport, és hogy mindennek milyen hatása, következménye lett Szigetváron, Törökországban és a világ más részein. A filmet elsősorban a szakmának és a diákoknak, az egyetemi hallgatóságnak készítették, ha nem is a legnézettebb, de a leginkább hiteles produkciónak szánják.

A filmben Dr. Pap Norbert és Prof. Dr. Fodor Pál a kutatás társvezetői, Dr. Hóvári János a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottsága elnöke, Dr. Kitanics Máté az MTA tudományos munkatársa, Hancz Erika a PTE Régészet Tanszéke tudományos segédmunkatársa, Szalai Gábor ügyvezető igazgató, geográfus PhD-jelölt, Dr. Gyenizse Péter geofizikus, Dr. Vass Péter Szigetvár város polgármestere, illetve Dr. Feridun Emecen török történész is megszólal. A filmet előreláthatólag Szigetváron, Pécsen és Budapesten kívül a nagyobb egyetemvárosokban is bemutatják majd.

Guinness-rekord-kísérlet:
1566 perces hajózás és zenélés

2016. augusztus 26-án este 18 órakor indul az a Guinness-rekord-kísérlet, mely során a Szigetvári Fúvószenekar 1566 percen át fog a Balatonon hajózni, közben pedig a Zrínyiekhez kapcsolódó műveket játszanak majd. A program előreláthatólag 27-én este 20-21 óráig fog tartani.

Zrínyi Emlékterem átadására kerül sor 2016. szeptember 6-án, a Szigetvári Várban található Andrássy-kastély emeleti termeiben

Az új kiállítás elsődleges célja és feladata, hogy megismertesse a nagyközönséggel Zrínyi Miklóst, a hőst és az embert, a nemzeti emlékezetben elfoglalt helyének kialakulását, és azt a nemzetközi, közép-európai kontextust, amelyben értelmezni lehet Szigetvár, valamint a Zrínyi-kultusz jelentőségét és történelemformáló szerepét.

Nemzetközi konferencia lesz Pécsett szeptember 6. és 9. között

„Szigetvár, 1566.” Emlékezeti konferencia kerül megrendezésre Pécsett, Szigetvár ostroma, Zrínyi Miklós és  Nagy Szulejmán halálának 450. évfordulóján. A Pécsi Tudásközpontban, a négy napos konferencia során több mint 30 külföldi és magyar előadást hallgathatunk meg, melyek témái körülölelik Zrínyi Miklós, a hadvezér, Szigetvár és Gyula ostroma, az Oszmán Birodalom és Nagy Szulejmán szultán történetét.

A konferencia programja

Szeptember 7-én kerülhet sor a magyar, a horvát, és a török államfő látogatására

2016. szeptember 7-én Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török, és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő érkezik a tervek szerint Magyarországra, Szigetvárra. A Szigetvári Vár meglátogatása után a Magyar-Török Barátság Parkban közös koszorúzásra kerül sor, majd a három elnök kíséretével együtt Szulejmán szultán nemrégiben felfedezett türbéjéhez is ellátogat.

Nemzeti emlékhellyé avatják a Szigetvári Várat szeptember 5-én

Dr. Vass Péter polgármester, Dr. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, valamint Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter közreműködésével a történelmi emlékhelyből nemzeti emlékhellyé avatják a Szigetvári Várat 2016. szeptember 5-én délben.

Zrínyi 1566 rockmusical Szigetváron

Moravetz Levente művét, a Zrínyi 1566 rockmusicalt szeptember 8-án csütörtökön, és szeptember 9-én pénteken tekinthetik meg az érdeklődők a Szigetvári Várban. A Zrínyi 1566 rockmusical a szigetvári hősöket mutatja be, amikor 1566-ban a Bécs ellen vonuló Szulejmántól védték a várat, majd az utolsónak maradt 300 ember kitört a lángoló belső várból és hősi halált halt.

Ostromnapok Fesztivál Szigetváron

1566. augusztus 5-én, 450 évvel ezelőtt kezdődött meg Szigetvár ostroma. Ennek emléket állítva, 2016. augusztus 5–6-án Ostromnapok Fesztivált tartanak a városban. A program során megelevenedik Szulejmán szultán érkezése, a Zrínyi Miklós várkapitány vezette kirohanás előzményei, a török ostrom megindulása. A várhoz látogatók augusztus 5-én, pénteken a kaposvári Roxínház operarészletet tekinthetik meg, később a Honeybeast áll a színpadra, őket pedig Mága Zoltán koncertje követi. Augusztus 6-án, a szultán a Török háztól a Zrínyi térre vonul, a Várban ezalatt már lovas színházi bemutató, valamint a hagyományőrző csapatok bemutatója zajlik. Este a Várban Charlie koncertje szórakoztatja a közönséget.

Végvári Vigadalom

Végvári Vigadalmakat rendeznek Szigetváron július 22-23-án a Szigetvári Várban, Várkertben és a Zrínyi téren. A programsorozat az 1556-os “szigetvári győzedelem” hőseinek – Horváth-Stancsics Márknak és vitézeinek állít emléket. A végvári élet mellett felelevenednek a török hagyományok, többek között lehetőség nyílik török kávé kóstolására, valamint lőfegyvereket és ágyúkat mutatnak be a hagyományőrzők. Vasárnap 15 órakor lovas felvonulás indul sólymokkal, Zrínyi Miklós végvári vitézei párbajra hívják a törököket, az esti szórakozást a Magyar Tekerőzenekar koncertje biztosítja, a gyerekek pedig különféle népi játékokkal ismerkedhetnek meg.