Kiadványok

16754211_1560393273990584_1909360150_n

Kordics Noémi – Mirtse Zsuzsa (szerk.):
Emlékpajzs Szigetvárnak
Magyar Napló,
2016

sarlos-endre-oroszlansziget

 

 

 

 

Sarlós Endre:

Oroszlánsziget – Sztambuli riadó| Támadás a Balkánról | Szulejmán Szigetvár ellen Napkút Kiadó, 2016

A szigetvári hős és ostrom történetét több forrásból is ismerhetjük, Sarlós Endre most számos történeti munka felhasználásával képregény formájában dolgozta fel a magyar történelem e jelentős eseményét. Az Oroszlánsziget című képregény három történetet foglal magában (Sztambuli riadó, Támadás a Balkánról, Szulejmán Szigetvár ellen), amelyek nem csupán az ostrom és a hősies kirohanás eseményét mutatják be az olvasónak, hanem egyúttal az ostrom előzményeit is felvillantják, a törökök szemszögéből. Sarlós Endre képes történetei árnyaltan és részletesen vázolják a török udvar szemfényvesztő pompáját, a végvári katonák életét, és mozgalmas tablókon követhetjük nyomon a szigetvári ostrom tragikus végkimenetelét.

ujkery-csaba-szigeth-fekete-viragai


Ujkéry Csaba: Szigeth fekete virágai
Napkút Kiadó, 2016 

Dr. Ujkéry Csaba történelmi regénye túlmutat az 1566-os ostrom eseményeinek bemutatásán. Szigeth fekete virágai ugyanis azok a katonák – legyenek törökök vagy magyarok –, akik Szigetváron hősi halált haltak. Ezeket az egyéni sorsokat mutatja be új könyvében az író, felvillantva a szintén küzdelmes hétköznapokat is. Az író többi regényéhez hasonlóan ez a könyv is érdekes és izgalmas olvasmány lehet minden korosztály számára.

zrinyi-miklos-szigeti-veszedelem-somogyi-gyozoZrínyi Miklós: Szigeti veszedelem – Somogyi Győző rajzaival
Magyar Napló Kiadó, 2016

Zrínyi Miklós eposzát Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész és grafikus rajzaival, az eredeti hangzást megtartó, de a könnyebb megértést segítő modern helyesírásra átírt szöveggel tárjuk az olvasók elé, amelyet Orlovszky Géza gondozott.

Ajánljuk a könyvet azoknak a családoknak, akiknek emlékvilágában még jelen van a hősies katonahalál, és azoknak, akik tudják, hogy a magyar nemzet olyan lelki képződmény, amelynek hősei, politikusai, költői és képzőművészei egyaránt léteznek, és egységes egészet alkotnak. Így volt ez a múltban, és így kell lennie a jelenben és a jövőben is. Erről győz meg bennünket a Zrínyiek öröksége.

Egy elfeledett ostrom emlékezete – Szigetvár, 1566 szerk.: Fodor Pál

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2016

Ali budai pasa serege több mint ötven napon át ostromolta Szigetvár várát 1556-ban, eredménytelenül. A vár sikeres védelme legalább olyan stratégiai jelentőségű volt, mint négy évvel korábban, 1552-ben Eger megvédése. Az utókor emlékezetében mégis “zongorázni” lehet a különbséget: hiszen míg azt Egert megvédő Dobó István neve minden kisiskolás számára ismerősen cseng, a szigetvári kapitányról, Horváth Márkról alig hallott valaki.

Holott a kortársak még tudatában voltak az esemény jelentőségének, és ennek megfelelően az 1556-os szigeti ostrom jelentős publicitást kapott mind Magyarországon, mind külföldön. Német és magyar nyelvű beszámolók mellett a legnagyobb számban latin szövegek idézték fel az ostrom történetét.

magyar-naplo-szeptemberi-kulonszam-borito-b1-685x1024Magyar Napló – Zrínyi Miklós Emlékezete 1566-2016
XXVIII. évfolyam 2016. szeptember, különkiadás

A Magyar Napló szeptemberi különszáma Zrínyi Miklós és hős katonái előtt tiszteleg az Emlékév alkalmából. Tavasszal, az Emlékbizottsággal közösen irodalmi pályázatot hirdettek, amelynek győztes munkáit ebben a kiadványban olvashatják az érdeklődők. Az irodalmi megközelítés mellett helyet kaptak a történelmi írások és egy, a Szulejmán-kutatással kapcsolatos interjú is.

mt-2016-9_bor2_press2_page_1Magyar Tudomány – Szigetvár 1566. évi ostroma, Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán halála 450 év távlatában
2016/9, különnyomat

A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata, a Magyar Tudomány szeptemberi száma az 1566-os szigetvári eseményekkel foglalkozik, bemutatva a magyar történészek legfrissebb kutatásait. A cikkek a Zrínyi-család és az 1566-os szigetvári ostrom bemutatása mellett a korabeli európai helyzetre is kitérnek.

borito176.inddNapút – Zrínyiáda
XVIII. évfolyam, 6. szám

 A Napút folyóirat augusztusi száma a Zrínyiek világával foglalkozik. Zrínyi Miklós hőstettét nem csak dédunokája, a költő Zrínyi Miklós örökítette meg az utókornak: históriás énekek számoltak be róla az egész világon; népművészeti, zeneművészeti, képzőművészeti alkotások őrzik emlékét. A Napútból jobban megismerhetik a műveket a kedves Olvasók!

Móser ZoltánMóser-Zoltán-A-voltat-nézni-kegyelmesen: A voltat nézni kegyelmesen
Napkút kiadó, 2016

Móser Zoltán kalandozása a múlt és jelen Szigetvárában olyan, mintha valaki szét akarná oszlatni a ködöt, s megmutatni, ha kell leselkedve, ha kell furmányosan, az eltűnő idő időtlenségét. Mert a múlt mégsem múlik el teljesen, töredék cserepei beleépülnek a mába. Sokszor oly ravaszul, hogy nem is tudjuk: itt vannak velünk. Jó szem, jó szív és persze sok tudás kell ahhoz, hogy meglássuk a jelenben a múltat.

Móser Zoltán könyve a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékbizottság támogatásával jelent meg. Az emlékév első olyan kiadványa, amellyel gondolkodtatni kívánunk a mában, örökséget hagyni a jövőnek: mert a szigetvári emlékvilág volt, van és lesz.

Hóvári János

http://www.napkut.hu/osszes-konyv/konyvek/moser-zoltan-a-voltat-nezni-kegyelmesen-detail

img20160714_11231741

Kőnig Frigyes: Várak és Erődítmények a 16-18. századi Horvátországban és Dalmáciában
Semmelweis Kiadó, 2016

Kőnig Frigyes Munkácsy – díjas festőművész, egyetemi docens új albuma a 16-18. századi horvát és dalmát várakról készített saját rajzait tartalmazza magyar, horvát és angol nyelvű leírásokkal. Több évtizedes kutatómunkájában történészek és régészek is segítették, hogy rajzai a lehető leghitelesebben tükrözzék a korabeli várakat és erődítményket.  Dr. Hóvári János a kötethez írt előszavában a következőképpen méltatta: „Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy Kőnig Frigyes tanár úr a szigetvári hős, Zrínyi Miklós halálának 450. emlékévében vállalta, hogy bemutatja nekünk, miként látja a 16 – 18. századi horvátországi várrendszert s megosztja velünk mindazt, amit erről gondol.”

img20160714_11312234

Zrínyi Miklós – A szigetvári hős
Múlt–kor történelmi magazin melléklete, 2016

A kiadvány az Emlékév tiszteletére a Magyar Alkotóművészet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre, felölelve a Zrínyi kérdéskör főbb kutatásait, illetve azok eredményeit. Az olvasó megismerheti Szigetvár ostromát – a török krónikások szemszögéből, választ kaphat Szulejmán halálának pontos időpontjára, de Szigetvár mellett szerepet kapott Gyula, Tata és Veszprém ostroma, illetve a korszak emlékezete is. A melléklet érdekes tartalma mellett illusztrációival is tiszteleg Zrínyi Miklós emléke előtt.

Névtelen

Pálffy Géza:
Zrínyi Miklós nagy napja, Az 1663 – 1664. évi törökháború egyik meghatározó eseménye: a vati hadimustra 1663. szeptember 17-én
MTA BTK Történettudományi Intézet, Jókai Mór Városi Könyvtár, 2016

A kismonográfia az 1663–1664. évi nagy török háború egyik különleges eseménye, a korábban rejtélyek egész sora kísérte, 1663. szeptember közepi vati hadimustra történetét tárja az olvasók elé. A könyvecske a szigetvári hős, Zrínyi Miklós 1566. évi hősi halála 450. és névrokon dédunokája, az első magyar tábornok napjainkra szinte teljesen elfeledett 1646. évi kinevezése 370. évfordulójának emlékére, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékbizottság, a Lendület-projekt és Külsővat község önkormányzata támogatásával látott napvilágot.

http://www.tti.hu/lendulet/szent-korona/2323-megjelent-palffy-geza-zrinyi-konyvenek-masodik-javitott-kiadasa.html