Az Emlékbizottság közleményei

Programkavalkád az I. Zrínyi Fesztiválon

A “Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév” keretén belül a Pécs – Mecseki Borút Egyesület szervezésében 2016. június 3-5. kerül megrendezésre az I. Zrínyi Fesztivál. A nagyszabású rendezvény Pécsett 3 napon keresztül a Széchenyi téren, Szigetváron a várban egy napon át kínál színes családi-, gasztro-és zenei programokat a fesztiválozók számára.

A kellemes szórakozást nyújtó gyermekprogramokat Pécsett rajzverseny is kíséri. A gyerekek különböző korosztályból nevezhetnek a versenybe, a rajzverseny témája természetesen Zrínyi Miklós és Szigetvár ostroma. Az elkészült alkotásokra a fesztivál utáni héten lehet szavazni, az első három helyezett színezéshez – rajzoláshoz kapcsolódó ajándékcsomagot kap.
A gyerekek a Szigetvári Vár vitézei jóvoltából a színpadi bemutató után megismerkedhetnek a vitézek felszereléseivel, elvarázsolódhatnak a bűvész- és bábelőadások alkalmával, ügyeskedhetnek a kézműves játszósátorban, ahol kipróbálhatják a nemezelést és varrást, díszíthetnek mézeskalácsot, ostorfonással készíthetnek bőrkarkötőt.

A Tanac Néptáncegyüttessel kicsik és nagyok együtt rophatják a táncot, de fellép a Misina Néptáncegyüttes, a Szélkiáltó Együttes, a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar, a Gyárvárosi Fúvószenekar, és felcsendülnek a Zrínyi rock musical legszebb dalai is.
Szigetváron június 4-én töltődhet fel a család a várban, ahol a gazdag programkínálatnak köszönhetően szintén garantált a fesztiváli hangulat. Bűvész, „Vitéz László” bábelőadás, vitéz bemutató, kézműves játszósarok, helyi termék piac várja a kikapcsolódni vágyókat.

Az I. Zrínyi Fesztivál estéi könnyű zenei programokkal záródnak, fellép Radics Gigi, a Balkan Fanatik, a Fourtissimo Jazz Orchestra, Szigetváron pedig az Anna and the Barbies mozgatja meg a lelkes közönséget.
Az I. Zrínyi Fesztivál napjain lehetőség nyílik a belvárosban található, Zrínyi Miklós korából származó pécsi emlékeket, épületeket egy történész szemszögéből megismerni. A belvárosi túrák Tillai Gábor történész vezetésével indulnak a pénteken és szombaton 17.00 órától, vasárnap 16.00 órától.

A fesztivál ideje alatt az Egylet – Balkán Bisztró, a Kalamáris Borbisztró és Vinotéka, és az Aranykacsa Étterem is különleges menüsorral várja a kedves vendégeket.
A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, a szervezők szeretettel várnak mindenkit!

Megalakult 2016-os Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév részletes programjainak, költségvetésének és koncepciójának kidolgozásával megbízott Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

Hozzátette: Szigetvár hős védői Zrínyi Miklós vezetésével 1566-ban “identitásképző és üzenetértékű helytállást” tanúsítottak a hazáért a kor legnagyobb hadseregével szemben, a mostani kormányzat feladata a 450. évfordulóhoz érve “társadalmasítani” ezt a példaértékű, hősies eseményt. A bizottság elképzelései szerint a magyar-horvát-török együttműködésben megvalósuló programsorozat, valamint az emlékévre felújítandó helyszínek olyan kulturális vonzást fognak teremteni, amely hozzájárulhat a turizmus erősödéséhez a dél-dunántúli régióban – hangsúlyozta az államtitkár.

A bizottság elnöke dr.Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója, aki hosszú évekig hivatásos diplomataként teljesített szolgálatot – többek között Izraelben és 2012 és 2014 között Törökországban. A bizottság munkájában a vonatkozó kormányhatározat szerint államtitkárok illetve helyettes államtitkárok vesznek részt a Miniszterelnökségtől, az Emberi Erőforrások Minisztériumából, a Külgazdasági és Külügyi Minisztériumból valamint a honvédelmi és a nemzetgazdasági tárcáktól. A tanácsadó testület tagja még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt.vezérigazgatója valamint egy-egy tag kerül delegálásra a Baranya és Somogy Megyei Közgyűlésekből, Pécs és Szigetvár Önkormányzatából valamint egyéb kulturális és oktatási szervezetektől.