Zrínyi-emlékterem

A Dél-dunántúli Régió egyik legfontosabb történelmi központjában, a Szigetváron megvalósult Zrínyi-kiállítás országos szinten is kiemelkedő kezdeményezés. A szigetvári ostrom, Zrínyi Miklós és a város hős védőinek, valamint I. Szulejmán szultán halálának 450. évfordulója alkalmából a „Szigetvár-Zrínyi 1566” Emlékév a 2016–2017-es évben zajlott. Az emlékév keretében a Zrínyi-emlékterem az egyik vezető eseménynek tekinthető, átadására 2016. szeptember 6-án, a szigetvári várban található Andrássy-kastély emeleti termeiben került sor.

dsc_6581-copy

A kiállítás elsődleges célja és feladata, hogy megismertesse a nagyközönséggel Zrínyi Miklóst, a hőst és az embert, a nemzeti emlékezetben elfoglalt helyének kialakulását, és azt a nemzetközi, közép-európai kontextust, amelyben értelmezni lehet Szigetvár, valamint a Zrínyi-kultusz jelentőségét és történelemformáló szerepét.

Az ideiglenes kiállítás integrál minden nemzetközi tudást és felfogást a Zrínyiekről, hogy a lehető leghitelesebb képet tudja közvetíteni a magyar és a külföldi közönség számára. A helyszín már önmagában is különleges és izgalmas, az évszázados múltra visszatekintő szigetvári vár pedig újabb lehetőséget és funkciót kapott. A kiállítás a 21. század szellemében ötvözi a hagyományos tudásközvetítő és a modern multimédiás eszközöket.

dsc_6585-copy

Három teremben tekinthetőek meg a képek, lineárisan haladva, Zrínyi Miklóst, a várvédő asszonyokat és végül emlékezetüket bemutatva. Számos nagy kiállítás képei közül vettek át festményeket a szervezők, amelyeket most a szigetvári vár Andrássy-kastély termében tekinthetnek meg az érdeklődök, illetve egy teljesen külön falrészen láthatóak a Szigetvárt védő asszonyokról készült alkotások.

01

 

25-nél is több eredeti festmény, rézmetszet, kalendárium, és litográfia mutatja be a Zrínyiek nemzeti emlékezetben elfoglalt helyének alakulását. Többek között Barabás Miklós „Zrínyi Miklós” című impozáns olajfestményét a Budapesti Történeti Múzeum, a „Zrínyi Miklós apoteózisa” című híres olajfestményt a Magyar Nemzeti Galéria, míg Matthias Zündt „Zrínyi Miklós, a szigetvári hős portréja” című rézmetszetét a Magyar Nemzeti Múzeum biztosítja. A látogatók továbbá megtekinthetik Madarász Viktor „Zrínyi Miklós” című, 1858-ban készített olajfestményét, Hollósy Simon 1896-os „Zrínyi kirohanása” című művét, illetve Kőnig Frigyes Szigetvár váráról készült alkotását is.

dsc_6631-copy

Egy érzelmi hatások kiváltására alkalmas kiállításon keresztül válnak láthatóvá a Zrínyi családdal és a szigetvári hőssel kapcsolatos szellemi és tárgyi emlékek. Ebbe beletartoznak a történeti, irodalomtörténeti, néprajzi emlékek csakúgy, mint a szigetvári ostrommal és a hős emlékezetével kapcsolatos művészeti alkotások vagy ezek reprodukciói. A cél az, hogy a kiállítás lehetőség szerint a teljességre törekedjen, a Zrínyiekkel kapcsolatos tudás és emlékanyag tárházává váljon, valamint, hogy minél intenzívebb interakciót hozzon létre, a lehető legnagyobb látogató réteg számára nyújtson élményt és ismereteket. A kiállítási anyag bemutatásánál cél, hogy a látogató az élményszerű megközelítés segítségével magára és közvetlen környezetére ismerjen. A kiállítás tematikája egyszerre nemzeti, regionális, és nemzetközi, az anyagát pedig a lehető legnagyobb mértékben elérhetővé kell tenni. A Zrínyi-kiállítás a tárlat tematikája és módja – interaktív digitális technikák –, a kiállítás helyszíne és annak közvetlen „zöld” környezete, továbbá a hozzá kapcsolódó történelmi és kulturális lehetőségek miatt olyan komplex élményt nyújt a látogatóknak, amelyben gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő információt és aktivitást.