Kiállításon mutatják be az ankarai magyar épületeket

Pintér Tamás Magyar emlékek Törökországban című kiállítása nyílt meg 2017. június 15-én az Isztambuli Magyar Intézet kis galériájában. Az építész által ceruzával készített képeken olyan jelentős magyar vonatkozású török épületek, szobrok, emlékhelyek tűnnek fel, mint az Hagia Sophia Piroska-mozaikja, a rodostói magyar házak, vagy éppen az ankarai magyar épületek.

Névtelen_3

Névtelen

A kiállítás anyaga része annak a Turkinfo Alapítvány által megjelentett kétnyelvű könyvnek (K. Pintér Tamás – Hóvári János, Magyar emlékek Törökországban. 2017), ami részletesen bemutatja a Törökországban található magyar vonatkozású emlékhelyeket. A könyv megjelentetését a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév támogatta.

Névtelen_2

A kiállítás augusztus végéig látogatható az intézetben, és tervezik, hogy a jövőben máshol is bemutatják a kiállítás darabjait. „Az Isztambuli Magyar Intézet elkezdte összegyűjteni egy online adatbázisba a magyar emlékhelyeket, és középtávú tervünk, hogy ezen adatbázist az intézet honlapján különböző segédletekkel, leírással, térképpel és fotókkal együtt a nagyközönség számára is elérhetővé tegyük” – mondta el Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója.

P_20170619_105321_PN

Jpeg
Jpeg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.