Több ezren látogattak ma a szigetvári várba

Több ezren voltak kíváncsiak Zrínyi Miklós szigetvári várban rendezett hősi kitörésére, amelyet kétszáznál is több hagyományőrző elevenített meg szeptember 9-én. Azoknak sem kell azonban aggódniuk, akik lemaradtak a programról, szeptember 10-én, vasárnap 17 órakor megismétlik ugyanis a jeleneteket.

_D0A4191 (Copy)

A „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév keretében ismét népszerű programok érkeztek Szigetvárra, a városba, amely újra az ország figyelmének középpontjában került. 451 évvel ezelőtt ugyanis Zrínyi Miklós, a hős hadvezér halált megvető bátorsággal kirohant a várból a több ezer török katona közé, tudva, hogy ez a vesztét jelenti. Erről idén is megemlékeznek a Zrínyi Napok keretében, sőt: a kitörésről dokumentumfilm is készül. Minderről dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév elnöke beszélt az M1 csatorna műsorában.

_D0A4624 (Copy)

„Zrínyi Miklós és katonáinak helytállása Szigetvárott már a saját korában világraszóló esemény volt, ugyanis a hatalmas szultáni sereget több mint egy hónapra megállították, és Szigetvár falainál körülbelül 25 ezer török katona esett el. Ez nagyon nagy győzelem volt, hiszen a török vezetésnek szembe kellett néznie azzal, hogy Magyarországon már nem lehet csak úgy egyszerűen várakat elfoglalni. Zrínyi Miklós igazi stratéga volt, aki megpróbálta visszaszorítani a török uralmat a Dél-Dunántúlon, ezért is került a török katonai vezetés célkeresztjébe, és ezért volt fontos a szultáni hadjárat idején, hogy Szigetvárt mindenképpen elfoglalják” – mesélte dr. Hóvári János a szigetvári ostrom jelentőségéről.

_D0A4163 (Copy)

A látványos lovas párbajokkal kísért program az ó-, majd az újváros elvesztését követően a várfalon belül folytatódik: a csapatok bevonulnak a kitörés eredeti helyszínére, ahol ismét felépül a palánkvár a szigetvári vár eredeti nyomvonalát követve, majd Zrínyi Miklós hősi kitörését zenei aláfestés kíséri. A kitörés előtt és után a hagyományőrzők eszközeit is megtekinthetik a látogatók a török és a magyar táborban, a harcosok ugyanis több mint 60 puskát, valamint 14 ágyút is magukkal hoztak.

_D0A4658 (Copy)

_D0A4686 (Copy)

A programok között ismét felcsendültek magyar és török dallamok a XVI–XVII. századból: Erdal Şalikoğlu, Csörsz Rumen István és Gy. Szabó András előadásában Hunyadi Jánostól Zrínyi Miklós koráig hangzottak fel históriás énekek, valamint török és magyar irodalmi-zenei szemelvények szeptember 9-én. „Balassi Bálint és a 16. század vitézi versei szólalnak meg a műsorban, középpontban Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című költeményével. Az én irodalmi összeállításomban ami fontos, azok a 16. század más katonaköltőinek versei, például Wathay Ferenc szerzeményei, aki Székesfehérvár kapitánya volt és raboskodott a Fekete-toronyban. Megjelent egy gyönyörű énekes könyve, melyet visszajuttatott Magyarországra abban a hiszemben és azzal a szándékkal, hogy ez a mű talán tájékoztatni fogja a magyar közvéleményt az állapotáról és remélhetőleg ennek a könyvnek a révén haza is tud kerülni. Ez egyébként meg is történt. A Szigeti veszedelemnek pedig olyan részletei hangzanak majd el, melyek a bajtársiasságról adnak elévülhetetlen tanúbizonyságot. Ilyen például Radivoj és Juranics, a két horvát vitéz önfeláldozó, egymásért életüket is odaadó barátsága.

21427549_924534547697135_8650189201918642268_o

Mindezek mellett megszólalnak Zrínyi-epigrammák és török tárgyú, szerelmi és vitézi énekek. Balassinak kiváló tanítványa volt Rimay János, aki maga is mozgalmas életet élt. Előbb Bocskai Istvánnak, később Bethlen Gábornak volt portai követe – az ő egyik levele is szerepel ebben az irodalmi-zenei összeállításban, hiszen ugyancsak érinti a kort, tehát a török-magyar világot és annak hétköznapjait” – foglalta össze Gy. Szabó András a műsor prózai közreműködőjeként.

Ismét Szigetvárra látogat a Khamoro Táncszínház Sárközi üzenete… című előadása is, amelyet még szeptember 10-én, vasárnap, 13 órakor tekinthetnek meg a Zrínyi téri színpadon. A darabból kiderül: a cigányság szerepe az adott korban is fontos volt a magyar hadsereg számára. A fegyverjavítók közül, mint Sárközi is, többen csatlakoztak a katonákhoz. Sárközi a kor meghatározó személyisége volt, a cigányságot képviselve nagyban hozzájárult a magyarok diadalához: Sárközinek ezt a fajta üzenetét szeretnék tolmácsolni a mai kornak. Ezeket egybe foglalva a Khamoro Táncszínház egy 50 perces zenés táncos produkciót vonultat fel, 25 fővel, humoros formában, autentikus cigány dalokkal, táncokkal és kortárs motívumokkal ötvözve.

21427460_924534661030457_7378008079239362563_o

A rendezvény további programjairól a www.szigetvar.hu weboldalon tájékozódhat.

További információ az emlékévről: www.zrinyi-szigetvar1566.hu

Sajtókapcsolat

Takács Erzsébet

+36 20 420 70 22

takacs.erzsebet@alkotomuveszet.hu